Winemakers Dinner med Quinta do Javali
3 november 18:00
Varmt välkommen till en Winemakers Dinner med vinproducenten Quinta do Javali i Douro, Portugal. Det blir en härlig vinprovarkväll som inleds med snacks, följt av en särskilt utvald 3-rätters middag, som serveras till tonerna av herrarna Mendes berättelse. En mat- och vinupplevelse där smakerna är väl anpassade för att lyfta varandra.
Var: Natur, Geijersgatan 12
När: Måndag 3 november 18:00
Vad: Välkomstbubbel, snacks och 3-rätters middag med vinpaket och storytelling från Quinta do Javali
Pris: 1 095 kr / person
Mer om vinmakaren
1982 köpte familjen Mendes, Antonio Sr och Antonio Jr, sin första vingård på grund av kärlek till portvinet och man började producera två till tre tunnor per år för egen konsumtion, medan resterande druvor såldes.
Med åren började familjen ta fram fler sorters viner på traditionsenligt portugisiskt vis.
Quinta do Javali har de senaste åren genomgått ett generationsskifte med viss förändring i stil, då pappan i familjen lämnat över produktionen av vinerna till sin son, medan han själv fortsätter med portvinet.
Alla stilla viner spontanjäser med sin naturliga jäst och i de fall vinerna lagras i fat är det endast gamla 500 l fat av fransk ek som används. Dessutom tillsätts minimal mängd sulfiter vid buteljering.
Quinta do Javali är världens minsta producent av portvin som endast gör portvin på sina egna druvor och som lagrar vinet på egen hand. Då de lagrar portvinerna i Douro istället för i Porto, så utsätts vinerna för andra temperaturspann och framförallt mer värme vilket gör att deras stil utvecklas snabbare och kan få mer av en knäckig karaktär, tidigare.
Man har länge arbetat ekologiskt i vingårdarna både för druvorna till portvinet och de stilla vinerna. 2016 testade man även att börja odla biodynamiskt i den äldsta vingården Clos Fonte do Santos, med rankor upp till 90 år gamla och med ett 30-tal olika druvor. Det visade sig bli en succé och efter det började man arbeta biodynamiskt i samtliga vingårdar till de stilla vinerna och fortsatte arbeta ekologiskt i portvinsgårdarna.
Sonen Antónios filosofi är att verkligen visa familjens vingårdar och dess terroir och inte fokusera på enbart området Douro. ”Man ska känna växtplatsen”, säger han, i enlighet med många andra vinmakare. Vinerna är syradrivna med stor fräschör med en lättare kropp samt stor komplexitet.